Pitch, Pintxos en Plezier

Pintxos Bilbao (Foto bron: www.spainismore.nl)

Onlangs kregen wij als bedrijf een verzoek van een 2-tal studenten van de Hotelschool The Hague om een cursus te mogen geven aan een aantal medewerkers/vrienden van ons bedrijf. De cursus inhoud bestond uit bovenstaande onderwerpen.

Voor het relaas toch even een korte uitleg…

Pintxos …Pintxo=spies/speer

Baskische variant van stukjes brood met simpel tot culinaire variaties van beleg bij elkaar gehouden door een spiesje.

 

Elevator Pitch…
Korte beknopte presentatie waarin je enthousiast in 60 seconden(boodschap) jezelf of een product verkoopt of aanbeveelt.

 

Het doel van de cursus, zo vertelden de leerlingen, was om leermomenten te creëren wat moest leiden tot verbetering van de pitch en een verbetering voor het maken van Pintxos. Oh ja… en de cursus was in het Engels gezien de voertaal op deze internationaal hoog aangeschreven opleiding.

 

Avond…

Als basis voor het bereiden van Pinxtos heb je wat vaardigheden nodig waaronder snijtechnieken. Dit was stap 1 van de cursus en heel leerzaam. We hebben onze messen gezet in komkommer, kiwi en brood, met mooie resultaten!

In tweetallen aan de slag met een open opdracht; Kies je ingrediënten(die vooraf klaarstonden op de tafel) en maak naar eigen idee een Pintxos! Interactief, co-creatie, het gebruik maken van talenten, het presenteren; een aantal elementen die bewust gearrangeerd zijn. Verrassend hoe de inbreng was van personen waar je het niet van verwacht! Na elke opdracht korte feedback, leermomenten benoemen en nogmaals aan de slag om te verbeteren.

Het vervolg was een pitch te maken over onze zelf gemaakte Pinxtos. Ieder had eigen mooie argumenten, verkoopbaarheid, natuurlijke ingrediënten, eenvoud, smaakcombinaties enz. Daarna tijd voor een pitch over ‘t pitchen; in een krachtige PowerPoint vlogen we door de ingrediënten van een pitch. Weer aan de slag met de opdracht om onze pitch te verbeteren met deze noodzakelijke kennis. Vele leermomenten door de verfrissende feedback.

Noot: De cursus/pitch was ook nog in English… please! (hilarisch en erg leuk, ben je niet dagelijks gewend)!

Voor ons als opleiders vele interessante momenten:

  • In huis trainen(lekker dichtbij) in een ‘veilige’ omgeving van bekende mensen
  • Leren door zelf veel te doen en vaardigheden te trainen, direct te evalueren en verbeteren
  • Samenwerken, creëren van betrokkenheid en verantwoordelijkheid
  • Benutten van talenten en ontdekken van latent aanwezige vaardigheden

De keuze en variatie van onderwerpen en taal heeft ons allen uitgedaagd, geïnspireerd en individuele leermomenten bezorgd. Buiten deze elementen was het ook nog eens leuk, gezellig en heerlijk om alle gerechten van elkaar te proeven.

Bij de volgende vergadering of meeting gaan we niet meer eenzijdig luisteren maar aan de slag met elkaar! Werken in 2-tallen, presenteren aan elkaar, tips geven, verfijnen en verbeteren. Succes!
Martin Witte
Quality Movement, Erkend SFR opleider

© 2024 Quality Movement