Opleidersblog: Buddy Breathing en de Kracht van Gedrag

Opleidersblog: elke twee weken vindt u in de RECRON Intern een nieuw artikel omtrent training en opleiding, geschreven door diverse SFR erkende opleiders. Hier is een artikel door Martin Witte.

“In het heldere water aan de Costa Brava is het heerlijk vertoeven. Samen er op uit om langs de vele rotsformaties allerlei unieke dingen van de onderwaterwereld te zien. Een mooie beleving welke je graag met elkaar wilt delen.”

“Tijdens de snorkelactiviteit ben je spelenderwijs met allerlei leuke vaardigheden aan de slag. Vaardigheden die handig zijn om het snorkelen nog leuker te maken of ter voorbereiding voor het ‘echte’ duiken.

Een van die vaardigheden is Buddy Breathing. Onderwater samen met je buddy, samenwerkende maatje, met één snorkelpijpje een afstand overbruggen of een bepaalde tijd onderwater blijven. Levensreddend als je samen, in een noodgeval, met één luchtfles boven moet komen.

Het interessante hier is het verschil in gedrag, leren en communicatie tussen kinderen en volwassenen. Kinderen zijn zo direct in hun communicatie en durven zo makkelijk fouten te maken. Hiermee wordt deze vaardigheid veel makkelijker aan te leren en uit te voeren. Kinderen zeggen rustig ‘’jij kan veel langer je adem inhouden dus zwem ik langer met het pijpje in mijn mond”. Of “Goh mislukt…laten we het nog een keer proberen”. Volwassenen stikken bijkans om maar niet te laten merken dat ze wat minder lang de adem in kunnen houden. Of …geven aan dat ze ermee willen stoppen omdat het na de eerste keer niet lukt! Dit gedrag is interessant om van te leren en iets mee te doen.

Tijdens veranderingstrajecten, in ons werk, wordt er vaak gekeken naar externe factoren buiten de mens/medewerker. Maar…het is nog altijd de medewerker (het goud van de onderneming) die zicht moet krijgen op eigen gedrag, als op de gevolgen van eigen gedrag. Dit gaat niet vanzelf, maar is met kennis en coaching prima te verbeteren. Hoe kun je spelen met de kracht van het gedrag om net als in het snorkelen op een slimme manier samen te werken en de onderneming meer in zijn kracht te zetten?”

Martin Witte, Quality Movement
Quality Movement, SFR erkend opleider

© 2024 Quality Movement