Opleidersblog: Een bak met water, werkwater!

Golfslagbad in China (bron foto: www.ketnet.be)

Op onze ‘Werktochten’ door Nederland om instructeurs, coördinatoren en managers te trainen of coachen in een van onze beweegprogramma’s, kwaliteitsslagen met diverse doelgroepen of zwemlestrajecten komen wij steeds vaker leegstand van zwembaden tegen.
Zonder een oordeel te vellen over deze situatie, deze kan nog wel eens complexer zijn dan het lijkt, is het nog steeds mogelijk om water niet meer werkloos te laten liggen.

Benut uw liggende water
Met een juiste visie op bewegen liggen er nog vele kansen om interessante activiteiten te ontwikkelen en uw toch al liggende water te benutten.
Neem bijvoorbeeld de groep senioren. Een enorm potentieel met een brede diversiteit aan bewegingsmogelijkheden en daarmee dito kansen. Vanuit verschillende onderzoeken is gebleken dat deze interessante groep mensen op zoek is naar een leuke, gezellige activiteit waar keuzes gemaakt kunnen worden voor de beweegvorm en intensiteit.

Luister naar je gasten
Als je goed luistert naar de gast geven zij aan wat zij willen. Met deze noodzakelijke  informatie kun je al snel een programma op maat maken. Later, door te ervaren, kunnen keuzes en niveaus aangepast worden.

Maak het je gast naar zijn/haar zin
Noodzaak is dat de medewerker de juiste attitude heeft om het de gast naar zijn/haar zin te maken. Dit klinkt eenvoudig maar instructeurs moeten eerst zelf weten hoe leuk het trainen in water is! Daarna is het ook makkelijker deze beleving over te dragen.

Een aantal specifieke vaardigheden zijn verder van belang: De voordelen van het water kunnen benutten, de biomechanica weten en kunnen toepassen, juiste methodiek en inspanningsniveau per persoon weten te vinden. Dus een betere lesgever worden die meer tijd en aandacht aan de gast kan besteden.

Dus: het water in!
Kansen vergroten met gerichte training, ervaren, doen, beleven, evalueren en dan toepassen.

Laat dan het water het werk doen!

Martin Witte
Quality Movement
Erkend SFR opleider

© 2024 Quality Movement